Đorđa Servickog 1

Po kome je ulica dobila ime?
Đorđe Servicki je rođen u N.Sadu 1780,a umro je u Beču 1855.Bio je uspešan trgovac i narodni dobrotvor.Jedan od osnivača stalnog pozorišta u Novom Sadu.Za života bio je nazvan mecenom srpskih umetnika.Poznat je i kao kum J.J.Zmaja koga je držao na rukama pri krštenju 1833.
Gospodar od Turske Kanjiže (nekadašnji naziv Novog Kneževca), kako su zvali Servickog, koji je imanje nasledio od oca Marka Đurkovića-Servickog kupljeno 1781. godine od Bečkog dvora, dao je da se na reprezentativnom mestu nadomak Tise sagradi katolička crkva Svetog Đorđa. Po jednoj legendi Đorđe Đurković-Servicki se odlučio za gradnju katoličke crkve zbog sukoba sa tadašnjim pravoslavnim protom Damjanom Magaraševićem.Gospodar Đorđe je zahtevao da se crkvena zvona oglašavaju kada on ulazi u portu, ali prota Magarašević na to nije pristajao, pravdajući se crkvenim kanonom koji predviđa da se zvoni samo pri ulasku episkopa. Na to je Đorđe uzvratio ljutito: “Sagradiću ja sebi crkvu gde će mi zvoniti kad ja hoću”.
U njenoj neposrednoj blizini je nekoliko škola: Srednja Medicinska škola,u blizini je i Srednja Elektrotehnička škola, Srednja škola za dizajn Bogdan Šuput i osnovna i srednja škola Dr. Milan Petrović za decu sa smetnjama u razvoju. Stanica Policijske Uprave, Dom zdravljai park.
Autobuska linija gradskog saobraćaja 13A i 13B Detelinara – Grbavica – Univerzitet, odnosno Univerzitet-Grbavica-Detelinara u Novom Sadu.