Zmaj Ognjena Vuka 14, Novi Sad

Rotkvarija

Ovaj prostor se u prošlosti nazivao Jovanovski kraj. Naziv “Rotkvarija” dobijen je po povrću rotkvi, koje su stanovnici ovoga kraja gajili. Po tome su ih susedi su nazvali “rotkvarima”. Drugi naziv naselja, “Žitni Trg”, nastao je od žitne pijace koja se nalazila na današnjem Žitnom trgu.
Zapadnu granicu čini Bulevar Oslobođenja, južnu Jevrejska ulica a istočnu granicu čine ulice Šafarikova, Jovana Subotića i Kisačka.

Stanovništvo

Na području Rotkvarije, prema podacima iz 2010. godine, živi 17.007 stanovnika od čega u MZ “Žitni trg” 11.429 i u MZ “Sava Kovačević” 5.578.

Graditeljske, arhitektonske karakteristike

Oko Bulevara Oslobođenja nalaze se stambene zgrade izgrađene 50-tih, 60-tih i 70-tih godina 20. veka, a u okolini ovih zgrada ima i dosta zelenih površina. U južnom delu naselja (MZ “Žitni trg”), do Jevrejske ulice i Futoške pijace, više su zastupljene prizemne porodične kuće, iako se ovde, od 2000. godine, grade nove višespratne zgrade na placevima nekadašnjih kuća. U ulicama Kraljevića Marka i Pap Pavla se nalaze stare kuće iz 18. veka, koje su pod zaštitom države.

Kulturno obrazovne institucije

Na Rotkvariji se nalazi Novosadsko pozorište, kao i dve osnovne škole: OŠ “Ivo Lola Ribar” i OŠ “Kosta Trifković” i dečji vrtić…

Privreda, zdravstvo i javne ustanove

U ovoj gradskoj četvrti je poznata novosadska Futoška pijaca, kao i poslovne zgrade duž Bulevara oslobođenja. U Rotkvariji se takođe nalazi sedište Policijske uprave Novi Sad i Dom zdravlja. Dakle, stanovnici Rotkvarije a posebno ulice Zmaj Ognjena Vuka imaju sve neophodne infrastrukturne objekte neophodne za život u modernom vremenu.

Ulica Zmaj Ognjena Vuka

Ulica Zmaj Ognjena Vuka je dobila ime po Vuku Brankoviću, srpskom despotu iz XV veka. Despot Vuk Branković, (Vuk Grgurević, Zmaj Ognjeni Vuk) rođen oko 1438, umro 1485, sin je slepog Grgura Brankovića, a unuk despota Đurđa Brankovića srpski despot je bio od 1471 pa sve do smrti.